Ce este kinetoterapia

Ce este kinetoterapia
Despre terapiile kineto

Notiunea de 'kinetoterapie' are pentru unii dintre voi conotatii asemanatoare terapiilor complementare de genul aromoterapie, cromoterapie, meloterapie, reflexoterapie, chiar si bioenergie, etc., insa, dorim sa va precizam faptul ca ea apartine domeniului medicinii traditionale iar efectele ei pot fi suplinite cu success de terapiile complementare in masura in care le intelegi si le accepti ca pe o completare la tratamentele clasice.

Vom explica in randurile urmatoare de ce se face diferentierea intre kinetoterapia ca parte a medicinii traditionale si restul terapiilor complementare. Nu de putine ori, la intrebarea - 'Stiti ce este kinetoterapia?"' am primit raspunsuri (de la persoane de varsta si pregatire profesionala) diferite de genul - 'Ceva legat de terapia cancerului' (caz in care era vorba de chimioterapie) sau "Ceva legat de cresterea cainilor" (referindu-se de fapt la chinologie) si asa mai departe.

Cu toate acestea, cele mai multe reactii din partea oamenilor legate de kinetoterapie, sunt de forma: 'A, kinetoterapie.- "Stiu... masaj, nu-i asa?'. De fapt nu este deloc asa si vom explica de ce.

Daca pentru a face masaj, reflexoterapie, bioenergie sau orice altceva de acest gen este nevoie de un curs in baza caruia se obtine un atestat, pentru a fi kinetoterapeut trebuie sa fii licentiat al Facultatii de Kinetoterapie fie in cadrul Academiei Nationale de Educatie Fizica si Sport, fie in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie (sau poate si al unei facultati particulare). Aceasta facultate are o durata de 4 sau 5 ani, se fac cursuri la zi si practica in diferite centre de sanatate si spitale, iar materiile studiate sunt aproape aceleasi ca la Facultatea de Medicina, cu exceptia ca se pune mai mult accent pe tratamentul kinetic si nu pe cel medicamentos, chirurgical sau de alta natura. Asadar, kinetoterapeutul trebuie sa gandeasca cum sa utilizeze mijloacele terapeutice si cum sa le combine cu succes in cadrul unor programe de recuperare.

Care sunt aceste mijloace? Ele pot fi scheme de tratament bazate pe o suita de exercitii rezultate din numeroase studii si cercetari medicale, de genul programului Bobath - utilizat pentru recuperarea copiilor cu deficiente motorii, programului Kabath - indicat in special pentru cei cu pareze si paralizii, programului Williams - impotriva durerii lombare etc. Sau pot fi exercitii realizate cu ajutorul mecanoterapiei (scripeti), al hidroterapiei (apei) si lista poate continua, dar subiectul abordat este foarte complex. Ar fi ca si cum am incerca sa explicam toate tratamentele indicate de medici.

Aceasta este diferenta dintre kinetoterapie si masaj. Complexitatea celor doua notiuni difera categoric si de aceea exista o serie de diferente intre notiunile de 'kinetoterapeut', licentiat al unei facultati de minim 4 ani si "maseur", absolvent al unui curs de 1-2 luni, asa cum exista diferente si intre un medic si un maseur.

Un articol scris de Echipa CMR Darin, din categoria kinetoterapie.
Acest articol a fost vizualizat de 12502 ori.
Daca acest articol va fost folositor, va invitam sa printati acest articol.
Asteptam parerile dvs. in rubrica de comentarii

Din aceeasi categorie:

Dureri de spate - cauze, simptome, tratament
Dureri de spate - cauze, simptome, tratament
Durerile de spate apar in viata a cel putin 80% dintre tineri si adulti, cauzand durere si neplaceri continue. Indiferent de varsta pe care o ai, durerea din zona lombara este resimtita la fel de intens. ..(mai mult)
Dezvoltarea motrica la copii intre 1 si 36 luni
Dezvoltarea motrica la copii intre 1 si 36 luni
         Copilul de 1 luna - Motricitate generala: usoara hipertonie musculara; in decubit dorsal, pozitie laterala a capului. In dec..(mai mult)
Terapie intensiva prin programul Pediasuit
Terapie intensiva prin programul Pediasuit
Pediasuit, cunoscut si sub denumirile de Polish Suit, Therapy Suit, Penguin Suit, Adeli Suit, este o modificare a unui costum spatial, “Penguin”, folosit de cosmonautii rusi pentru a contrabalansa efectele imponderabilitatii asupra cor..(mai mult)
Luxatia congenitala de sold
Luxatia congenitala de sold
              Este o malformatie grava a membrelor inferioare, relativ frecvent intalnita (fiind cea mai frecventa malformatie congenitala a scheletului), ce lasa s..(mai mult)
Deficientele soldului la copii si adulti
Deficientele soldului la copii si adulti
Articulatiile coxofemurale sau soldurile sunt segmente care fac legatura intre bazin si membrele inferioare. Relieful soldurilor este mai accentuat la fete, din cauza dimensiunilor mai mari ale bazinului si a depunerilor adipoase de la ace..(mai mult)
Torticolisul congenital
Torticolisul congenital
       Torticolisul congenital apare la nastere, fiind cauzat de o dezvoltare anormala a muschiului responsabil de extensia gatului: sternocleidomastoidian. Torticolisul se poate produce si din cauza unor pozitii intr..(mai mult)

Newsletter


Fii social!

Lasa un mesaj

Nume:
Email:
Mesajul:
Cod de verificare:
Mesaje: (0) - Pagina 0 din 0