Dezvoltarea motrica la copii intre 1 si 36 luni

Dezvoltarea motrica la copii intre 1 si 36 luni
Dezoltarea motrica pe luni a copilului

 

       Copilul de 1 luna - Motricitate generala: usoara hipertonie musculara; in decubit dorsal, pozitie laterala a capului. In decubit ventral isi desprinde din cand barbia de pe pat. Tinut asezat, incerca sa-si ridice capul, care ii cade inainte. Motricitate fina: strange in mana degetul adultului prinzandu-l cu degetele, fara palma si police.

       Copilul de 2 luni - In decubit ventral isi ridica umerii si capul cateva momente. Tinut asezat, isi mentine scurt timp corpul drept. Apuca cu 4 degete jucaria pusa in mana, o retine scurt timp.

       Copilul de 3 luni - In decubit dorsal, capul in pozitie mediana. Prezinta miscari active de picioare. In decubit ventral,proptindu-se pe antebrate, isi tine capul si umerii ridicati pentru mai mult timp. Tinut asezat, isi mentine capul drept timp indelungat. Tine jucaria pusa in mana, o scutura prin miscari necoordonate, o duce la gura.

       Copilul de 4 luni - Adus din decubit dorsal in pozitie sezand, prin tractiune pe antebrate, isi ridica umerii si capul. Sta sprijinit mai mult timp. Tine jucaria cu 4 degete si palma (prehensiune digito-palmara), o scutura. Schiteaza o miscare de apucare, intinzand mainile spre jucarie, dar nu o nimereste.

       Copilul de 5 luni - In decubit ventral isi ridica toracele cu sprijin pe antebrate, gambele sunt in extensie; poate intinde bratul spre un obiect. Sade sprijinit mai mult timp. Intinde ambele maini spre jucaria oferita, o apuca numai cand este apropiata la 2-3 cm de mana. Tine ambele maini pe biberon cand este alimentat.

       Copilul de 6 luni - In pozitie dorsala isi trage cearsaful de pe cap. Isi prinde picioarele cu mainile. Se intoarce de pe spate pe abdomen. Sta timp indelungat, usor sprijinit. Intinde mainile si apuca jucaria din raza lui de prehensiune, o transfera dintr-o mana in alta. Incepe sa foloseasca policele.

       Copilul de 7 luni - In decubit dorsal isi ridica singur capul. Sta pentru scurt timp nesprijinit. Asezat, sprijinit, isi trage un servet pus pe cap. Sustinut de axile sta in picioare si poate sari pe loc. Apuca jucaria cu o singura mana, o transfera cu usurinta. Tine jucaria in palma cu toate degetele, inclusiv policele.

       Copilul de 8 luni - Se intoarce de pe spate pe abdomen si de pe abdomen pe spate. Sta nesprijinit pentru mai mult timp. Pentru scurt timp sta in picioare, sprijinindu-se de mobila. Ridica obiecte mici cu primele 3 degete. Tine cate un cub in fiecare mana, lovindu-le intre ele. Isi tine biberonul cu ambele maini, il ridica daca i-a cazut.

       Copilul de 9 luni - Sta in picioare sprijinit mai mult timp. sustinut de axile, face miscari de mers. Se ridica singur in picioare, agatandu-se de gratiile patului. Incepe sa foloseasca pensa digitala. Primeste al 3-lea cub, dand drumul unuia dintre cele doua pe care le tine in maini.

       Copilul de 10 luni - Rezemat de o mobila isi poate misca piciorul sus-jos, mentinandu-si echilibrul. Umbla "in patru labe". Se ridica singur. 

       Copilul de 11 luni - In pozitie sezand se intoarce lateral, pastrandu-si echilibrul. Sta singur in picioare cateva clipe. Merge tinut de ambele maini sau singur, tinandu-se de mobila. Foloseste cu usurinta pensa digitala, fara sa-si sprijine bratul sau mana.

       Copilul de 12 luni - In pozitie verticala, sprijinit, se apleaca sa ridice o jucarie fara sa-si piarda echilibrul. Merge tinut de o mana. Incepe sa faca singur cativa pasi. Se catara pe trepte "in patru labe". Foloseste cu indemanare pensa digitala, tinand o bila mica.

       Copilul de 15 luni - In pozitie verticala nesprijinit, ridica un obiect de pe podea, isi pierde uneori echilibrul. Merge bine fara sprijin. Se asaza si se ridica de pe podea fara ajutor.

       Copilul de 18 luni - In picioare, arunca mingea cu ambele maini, fara sa-si piarda echilibrul, si o rostogoleste cu piciorul. Incepe sa alerge. Urca si coboara scarile tinut de o mana sau tinandu-se de balustrada, cu ambele picioare pe aceeasi treapta.

       Copilul de 21 luni - Alearga liber, flectand genunchii. In picioare poate merge de-a-ndaratelea.

       Copilul de 24 luni - Isi mentine echilibrul mergand pe bordura trotuarului. Alearga cu usurinta. Urca si coboara singur scarile. Se urca singur pe scaun, pe pat.

       Copilul de 27 luni - Arunca mingea spre adult. Sare pe loc cu ambele picioare odata.Prinde mingea si o arunca spre examinator. Aduce la cerere un pahar cu apa, fara sa-l verse sau sa-l scape. Merge la cerere sau imitativ in varful picioarelor.

       Copilul de 33 luni - Incearca sa stea intr-un picior. Sare de pe o treapta pe alta, cu ambele picioare odata.

       Copilul de 36 luni - Urca si coboara singur scarile, punand alternativ cate un picior pe o treapta.

 

      

 

Un articol scris de Echipa CMR Darin, din categoria kinetoterapie.
Acest articol a fost vizualizat de 16321 ori.
Daca acest articol va fost folositor, va invitam sa printati acest articol.
Asteptam parerile dvs. in rubrica de comentarii

Din aceeasi categorie:

Rolul kinetoterapiei in recuperarea copilului cu Sindrom Down
Rolul kinetoterapiei in recuperarea copilului cu Sindrom Down
Sindromul Down (trisomie 21) reprezintă o afectiune cromozomială (o afectiune din nastere, care este prezentă la copil încă din momentul conce..(mai mult)
Torticolisul congenital
Torticolisul congenital
       Torticolisul congenital apare la nastere, fiind cauzat de o dezvoltare anormala a muschiului responsabil de extensia gatului: sternocleidomastoidian. Torticolisul se poate produce si din cauza unor pozitii intr..(mai mult)
Ce este kinetoterapia
Ce este kinetoterapia
Notiunea de 'kinetoterapie' are pentru unii dintre voi conotatii asemanatoare terapiilor complementare de genul aromoterapie, cromoterapie, meloterapie, reflexoterapie, chiar si bioenergie, etc., insa, dorim sa va precizam faptul ca ea apartine do..(mai mult)
Luxatia congenitala de sold
Luxatia congenitala de sold
              Este o malformatie grava a membrelor inferioare, relativ frecvent intalnita (fiind cea mai frecventa malformatie congenitala a scheletului), ce lasa s..(mai mult)
Deficientele soldului la copii si adulti
Deficientele soldului la copii si adulti
Articulatiile coxofemurale sau soldurile sunt segmente care fac legatura intre bazin si membrele inferioare. Relieful soldurilor este mai accentuat la fete, din cauza dimensiunilor mai mari ale bazinului si a depunerilor adipoase de la ace..(mai mult)
Dureri de spate - cauze, simptome, tratament
Dureri de spate - cauze, simptome, tratament
Durerile de spate apar in viata a cel putin 80% dintre tineri si adulti, cauzand durere si neplaceri continue. Indiferent de varsta pe care o ai, durerea din zona lombara este resimtita la fel de intens. ..(mai mult)

Newsletter


Fii social!

Lasa un mesaj

Nume:
Email:
Mesajul:
Cod de verificare:
Mesaje: (0) - Pagina 0 din 0