Dureri de spate - cauze, simptome, tratament

Dureri de spate - cauze, simptome, tratament
Dureri de spate - cauze, simptome,tratament

Durerile de spate apar in viata a cel putin 80% dintre tineri si adulti, cauzand durere si neplaceri continue. Indiferent de varsta pe care o ai, durerea din zona lombara este resimtita la fel de intens.

Coloana vertebrala este alcatuita din 30 de vertebre, intre care se afla nervii maduvei spinarii.

Tot intre vertebre se afla si discurile intervertebrale care fac posibil spatiul dintre vertebre si miscarea coloanei (implicit a spatelui).

Vertebrele sunt unite de ligamente si tendoane. Coloana vertebrala se imparte in 5 zone: cervicala, toracala, lombara, sacrala si coccigiana. In peste 70% din cazuri, durerea este localizata in zona lombara (in zona mijlocului).

Durerea de spate radiaza din locul afectat (muschi, nerv, articulatie, os), la inceput fiind acuta, apoi cronica daca nu este tratata. Durerea este resimtita ca arsuri, intepaturi, junghiuri, lovituri sau senzatia suparatoare ca cineva iti rasuceste un obiect in acel loc.

 

Cauzele durerilor de spate

Iata care sunt principalele cauze ale durerilor de spate!

- Miscare brusca sau gresita - Desi discurile intervertebrale ofera flexibilitate spatelui, unele miscari bruste sau gresite pot declansa o durere puternica. Junghiul din zona lombara poate fi provocat de o banala aplecare sau de un curent de aer rece. Daca stii ca suferi de dureri de spate, evita miscarile de rotatie sau aplecare bruste.

- Ridicarea unui obiect greu - Cand ridici ceva greu, cand iti fortezi spatele pentru a te intinde cu ceva greu in mana sau cand iti incordezi muschii pentru a ridica sau aseza copilul in patut, trebuie sa eviti miscarile ample, aplecarea brusca si ridicarea intr-o singura mana. La fel de suprasolicitat este spatele si cand duci un bagaj sau o sacosa grea intr-o singura mana, moment in care soliciti toata acea jumatate a corpului (gat, umar, brat, spate si sold).

Daca trebuie sa cari ceva greu, incearca sa imparti greutatea pe ambele maini, astfel incat sa eviti aplecarea intr-o parte. Indicat ar fi sa porti greutatea in spate (rucsac) sau in fata (port bebe). Cand vrei sa ridici ceva greu de jos, nu te apleca de spate cu picioarele drepte, ci lasa-te "pe vine", apuca obiectul, apoi ridica-te impingand greutatea in genunchi si picioare.

- Pozitia gresita a spatelui - O cauza majora pentru durerile de spate este pozitia defectuoasa a spatelui la birou, la masa, in pat, pe scaun, etc. Cu cat inaintezi in varsta, cu atat spatele este mai obisnuit cu pozitia gresita si o adopta ca fiind ceva normal. Pozitia defectuoasa a coloanei implica dureri care pot deveni insuportabile.

- Sederea indelungata in picioare sau pe scaun - Daca petreci zi de zi mai multe ore in aceeasi pozitie, in picioare sau pe scaun, cu siguranta ai sau vei avea dureri de spate. La fel o sa se intample si daca petreci mult timp la volan sau te concentrezi asupra monitorului, deoarece suprasoliciti muschii si oasele gatului, umerilor si spatelui.

Alege scaunul ergonomic, fa o pauza de 5-10 minute la fiecare 2 ore de lucru si incearca sa faci acasa exercitii fizice, de stretching, care vor relaxa musculatura si vor atenua durerile.

- Perioada de sarcina - Durerile de spate se accentueaza in ultimele 3 luni de sarcina, mai ales daca suferi deja de dureri lombare. Durerea apare in zona soldului si mijlocului, ceea ce te impinge sa te apleci pe spate, solicitand si mai mult coloana vertebrala.

In timpul si dupa sarcina, este bine sa porti un brau sau un corset care sa sustina zona lombara, mai ales atunci cand ridici, cari, mergi sau tii bebelusul in brate.

Pentru atenuarea durerilor, incearca exercitii de stretching pentru gravide, mai ales cel in care te intinzi ca o pisica, faci miscari de rotire a bazinului sau intinzi mainile pe langa gat si in spatele capului. Poti incerca si un tratament bazat pe fizioterapie.

- Menstruatia - In timpul SPM (Sindrom Pre Menstrual), mai precis, cu o saptamana inainte de aparitia menstruatiei, poti suferi de dureri lombare acute. Poti scapa de durere cu ajutorul unei pastile analgezice (Nurofen, Panadol, Piafen, Paracetamol) sau prin masaj. De mare ajutor pot fi si exercitiile fizice sau jogging-ul usor, in natura, care atenueaza durerea si scad simtitor crampele musculare din zona pelvina si lombara.

- Tensiunea musculara - O alta cauza a durerii de spate este tensiunea musculara sau miscarile necontrolate ale muschilor, care apar in urma unei activitati fizice intense sau a suprasolicitarii unei anumite grupe de muschi. De asemenea intinderea ligamentelor sau exercitiile fizice neregulate pot inrautati conditia musculara.

- Sporturile riscante pentru spate - Tenisul, de exemplu, implica multe miscari rapide, de inaltare sau rotire, iar inotul si baletul implica intinderea spatelui, gatului si umerilor. In acest sens, nu uita de incalziri si de masaj dupa ce practici un sport. Masajul si exercitiile de stretching sunt menite sa intensifice circulatia sanguina si sa relaxeze coloana vertebrala si musculatura.

- Sedentarismul - Este o practica foarte periculoasa pentru intreg organismul deoarece incurajeaza un stil de viata nesanatos, care implica dureri de spate si obezitate (alimentatie dezordonata, lipsa exercitiilor fizice, mentinerea unei pozitii defectuoase a spatelui si gatului).

Ce afectiuni ascund durerile de spate?

Aceste afectiuni, in care durerea de spate este doar un simptom, evolueaza uneori tacit, fara sa fie depistate si tratate sau isi fac simtita prezenta printr-o criza puternica, neasteptata. Aceste afectiuni sunt:

- Deformarea coloanei - Prin deformarea coloanei, se creeaza o presiune puternica asupra muschilor, tendoanelor si ligamentelor din zona deformarii. Deformarile coloanei vertebrale sunt scolioza (curbarea intr-o parte), cifoza (curbarea in partea superiora, "cocoasa") si lordoza.

Henia de disc - Aceasta afectiune serioasa apare in zona lombara, printr-o durere brusca, care impiedica orice miscare si care se intinde pe picior. Poate provoca lombosciatica si este cauza de obicei de efort fizic intens dupa o perioada lunga de repaus, ridicarea unei greutati mari, miscari bruste din talie sau traumatisme.

- Spondiloza si spondilartroza - Sunt boli ale cartilajului articulatiilor de la nivelul coloanei vertebrale. In functie de cat de atacate sunt articulatiile, durerea se limiteaza la zona afectata sau poate chiar genera lipsa mobilitatii coloanei. Ulterior, din marginile vertebrelor cresc ciocuri de os care ataca nervul maduvei din acea zona si provoaca dureri ingrozitoare.

- Spondilita anchilozanta - Este o boala inflamatorie cronica care afecteaza serios coloana vertebrala si se instaleaza prin durere puternica la nivelul soldului. Boala evolueaza treptat, de la o durere aparent banala la anchiloza coloanei.

- Afectiunile renale si ginecologice - Infectiile renale, sangerarile, chisturile ovariene, endometrioza sau fibromul uterin pot cauza dureri de spate suparatoare.

- Osteoporoza - Boala a oaselor, specifica femeilor cu varsta peste 40 de ani sau care sufera de menopauza timpurie. Osteoporoza consta in scaderea rezistentei si densitatii oaselor, ceea ce duce cu usurinta la fracturi de vertebra sau sold.

- Tumori ale coloanei - Tumorile de la nivelul coloanei vertebrale sau zonei pelvine pot cauza si ele dureri de spate.

Recomandari


Kinetoterapia si masajul sunt eficiente in ameliorarea durerilor, metoda cea mai eficienta de masaj fiind cea de masare a punctelor dureroase. Exercitiile fizice trebuie realizate doar de persoane specializate, pentru a obtine efectul dorit.

Atunci cand corpul o cere, odihneste-te! Nu il obosi mentinand aceeasi pozitie timp indelungat!

Cand esti acasa si iti simti spatele incordat, intinde-te pe podea, pune o perna sub cap, apoi flexeaza si intinde picioarele cateva minute.

Atunci cand durerea te loveste puternic, este bine sa stai in pat cel putin 10 ore, apoi chiar este indicat sa faci activitati fizice usoare, pentru a ameliora durerea. Sederea prelungita in pat amana insanatosirea!

Daca la locul de munca esti tintuit pe scaun, regleaza biroul, scaunul si monitorul computerului la inaltimea potrivita tie. Tine talpile pe podea si evita pozitia "picior peste picior".

Un articol scris de Echipa CMR Darin, din categoria kinetoterapie.
Acest articol a fost vizualizat de 34771 ori.
Daca acest articol va fost folositor, va invitam sa printati acest articol.
Asteptam parerile dvs. in rubrica de comentarii

Din aceeasi categorie:

Impachetari cu parafina
Impachetari cu parafina
PARAFINOTERAPIA               Impachetarile c..(mai mult)
Luxatia congenitala de sold
Luxatia congenitala de sold
              Este o malformatie grava a membrelor inferioare, relativ frecvent intalnita (fiind cea mai frecventa malformatie congenitala a scheletului), ce lasa s..(mai mult)
Obezitatea la copii
Obezitatea la copii
       Una dintre cele mai mari probleme cu care se confrunta parintii lumii moderne este luarea excesiva in greutate a prichindeilor. Copiii care au inca din primii ani de viata cateva kilograme in plus, sunt predispusi sa se ..(mai mult)
Dezvoltarea motrica la copii intre 1 si 36 luni
Dezvoltarea motrica la copii intre 1 si 36 luni
         Copilul de 1 luna - Motricitate generala: usoara hipertonie musculara; in decubit dorsal, pozitie laterala a capului. In dec..(mai mult)
Kinetoterapia si hernia de disc
Kinetoterapia si hernia de disc
Hernia de disc se caracterizeaza prin deplasarea unei portiuni din discul intervertebral, care poate fi protruzie de disc, cand inelul fibros al discului patrunde posterior in canalul rahidian, sau hernie de disc adevarata cand pe langa inelul fib..(mai mult)
Ce este kinetoterapia
Ce este kinetoterapia
Notiunea de 'kinetoterapie' are pentru unii dintre voi conotatii asemanatoare terapiilor complementare de genul aromoterapie, cromoterapie, meloterapie, reflexoterapie, chiar si bioenergie, etc., insa, dorim sa va precizam faptul ca ea apartine do..(mai mult)

Newsletter


Fii social!

Lasa un mesaj

Nume:
Email:
Mesajul:
Cod de verificare:
Mesaje: (2) - Pagina 1 din 1
engladBab:
2018-02-10 11:01:38
Не совсем согласен!
Carmen:
2013-11-18 10:55:20
Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti daca bicicleta eliptica este recomandata in hernia de disc. Mentionez ca sunt operata de hernie de disc L4-L5 din 2009 si ca mai am si alte hernii pe coloana, insa as vrea tare mult sa fac miscare.Ce alt aparat se poate folosi in siuatia mea in cazul in care bicicleta eliptica nu este recomandata? Va multumesc. Carmen

--Pagina 1 din 1--