Kinetoterapia si hernia de disc

Kinetoterapia si hernia de disc
Cum tratam hernia de disc corect

Hernia de disc se caracterizeaza prin deplasarea unei portiuni din discul intervertebral, care poate fi protruzie de disc, cand inelul fibros al discului patrunde posterior in canalul rahidian, sau hernie de disc adevarata cand pe langa inelul fibros patrunde in canalul rahidian si nucleul pulpos. Din cauza dezechilibrului muscular, vertebrele preseaza discul intervertebral iar acesta aluneca presand nervul.

Se descriu trei stadii de hernie de disc lombara:

-Stadiul 1 - cu iritatrea radacinii (durere pe traiect radicular);

-Stadiul 2 - compresia radacinii (durere si parestezii pe traiect radicular cu modificari ale reflexelor osteotendinoase);

-Stadiul 3 - paralizia radacinii (durere, parestezii, pareza/paralizie pe membrul inferior).

Desi in unele cazuri foarte severe este absolut necesara interventia chirurgicala, de cele mai multe ori pacientul poate sa fie scutit de bisturiu daca urmeaza un program de kinetoterapie (gimnastica medicala) care este recomandat in toate stadiile evolutive ale lombosciaticii de cauza discala.

Important este sa adaugam faptul ca programul de recuperare (de exemplu programul Williams) trebuie sa fie individualizat in functie de stadiul bolii si de starea pacientului.

Primul simptom este durerea mediana sau laterala, in regiunea lombara, ca mai tarziu sa se extinda si la nervul schiati, durere care se poate accentua la efort, mers, sedere lunga, stranut sau tuse.

De obicei, discopatia lombara poate fi controlata daca se urmeaza un program de recuperare medicala. Ca sa incepem un program de kinetoterapie trebuie inainte sa avem un diagnostic cert de hernie de disc, sa verificam in ce stadiu se afla pacientul si dupa aceea sa trecem la elaborarea unui program special de recuperare medicala.

Stadiul de evolutie al bolii poate fi clasificat astfel:

- Perioada acuta - stadiul de evolutie al bolii in care durerile lombo sacrate sunt intense, nu se calmeaza nici in decubit, exista contractura musculara paravertebrala cu sau fara blocada;

- Perioada subacuta - cand durerile din decubit au disparut, pacientul se poate misca in pat fara prea mari dureri, poate sta pe scaun un timp limitat si se poate deplasa cu conditia de a nu-si mobiliza coloana lombo-sacrata.

In perioadele mentionate mai sus nu se face nici un fel de miscare si se recomanda numai fizioterapia si masajul terapeutic. Perioada cronica permite bolnavului sa-si mobilizeze coloana, aceste mobilizari declansand durere moderata, suportabila. In ortostatism si mers, durerile apar dupa un interval mare de timp, pot persista contracturi ale musculaturii paravertebrale lombare. Perioada de remisiune completa este perioada dintre episoadele algice in care pacientul este asimptomatic si predispus astfel la repetarea acelorasi greseli ce duc la recidiva.

Un articol scris de Echipa CMR Darin, din categoria kinetoterapie.
Acest articol a fost vizualizat de 11124 ori.
Daca acest articol va fost folositor, va invitam sa printati acest articol.
Asteptam parerile dvs. in rubrica de comentarii

Din aceeasi categorie:

Terapie intensiva prin programul Pediasuit
Terapie intensiva prin programul Pediasuit
Pediasuit, cunoscut si sub denumirile de Polish Suit, Therapy Suit, Penguin Suit, Adeli Suit, este o modificare a unui costum spatial, “Penguin”, folosit de cosmonautii rusi pentru a contrabalansa efectele imponderabilitatii asupra cor..(mai mult)
Dureri de spate - cauze, simptome, tratament
Dureri de spate - cauze, simptome, tratament
Durerile de spate apar in viata a cel putin 80% dintre tineri si adulti, cauzand durere si neplaceri continue. Indiferent de varsta pe care o ai, durerea din zona lombara este resimtita la fel de intens. ..(mai mult)
Obezitatea la copii
Obezitatea la copii
       Una dintre cele mai mari probleme cu care se confrunta parintii lumii moderne este luarea excesiva in greutate a prichindeilor. Copiii care au inca din primii ani de viata cateva kilograme in plus, sunt predispusi sa se ..(mai mult)
Dezvoltarea motrica la copii intre 1 si 36 luni
Dezvoltarea motrica la copii intre 1 si 36 luni
         Copilul de 1 luna - Motricitate generala: usoara hipertonie musculara; in decubit dorsal, pozitie laterala a capului. In dec..(mai mult)
Torticolisul congenital
Torticolisul congenital
       Torticolisul congenital apare la nastere, fiind cauzat de o dezvoltare anormala a muschiului responsabil de extensia gatului: sternocleidomastoidian. Torticolisul se poate produce si din cauza unor pozitii intr..(mai mult)
Deficientele soldului la copii si adulti
Deficientele soldului la copii si adulti
Articulatiile coxofemurale sau soldurile sunt segmente care fac legatura intre bazin si membrele inferioare. Relieful soldurilor este mai accentuat la fete, din cauza dimensiunilor mai mari ale bazinului si a depunerilor adipoase de la ace..(mai mult)

Newsletter


Fii social!

Lasa un mesaj

Nume:
Email:
Mesajul:
Cod de verificare:
Mesaje: (1) - Pagina 1 din 1
Herdea Alexandru:
2011-08-07 22:13:13
Intradevar, un articol foarte bun!

--Pagina 1 din 1--