Torticolisul congenital

Torticolisul congenital
torticolis

       Torticolisul congenital apare la nastere, fiind cauzat de o dezvoltare anormala a muschiului responsabil de extensia gatului: sternocleidomastoidian. Torticolisul se poate produce si din cauza unor pozitii intrauterine vicioase sau de presiunile exercitate de cordonul ombilical asupra gatului.

       Este important ca parintii, imediat ce au observat prezenta torticolisului, sa consulte un medic, deoarece si alte afectiuni pot determina aceasta pozitie viciioasa. Dupa ce medicul specialist a pus diagnosticul trebuie inceput tratamentul kinetoterapeutic.

       Tratamentul torticolisului congenital este necesar pentru a preveni cresterea asimetrica a copilului si pentru a corecta mobilitatea limitata a gatului si capului. Kinetoterapeutul va efectua intai manevre de decontracturare la nivelul gatului, apoi exercitii pasive specifice pentru corectarea deficientei.

        Scopul kinetoterapiei in caz de torticolis congenital:

- tonifierea simetrica, in conditiile de scurtare a musculaturii posterioare a gatului si in conditii de alungire a grupelor musculare anterioare;

- corectarea atitudinilor deficiente secundare aparute la nivelul coloanei vertebrale, umerilor si toracelui;

- stingerea reflexului gresit de atitudine a capului si gatului , precum si formarea unui nou reflex neuromuscular corect stabil.

       Kinetoterapia trebuie inceputa precoce, inca din primele saptamani ale sugarului, de cel putin 3 ori pe saptamana, pana la stingerea reflexului gresit de atitudine a capului si gatului.

Un articol scris de Echipa CMR Darin, din categoria kinetoterapie.
Acest articol a fost vizualizat de 9610 ori.
Daca acest articol va fost folositor, va invitam sa printati acest articol.
Asteptam parerile dvs. in rubrica de comentarii

Din aceeasi categorie:

Ce este kinetoterapia
Ce este kinetoterapia
Notiunea de 'kinetoterapie' are pentru unii dintre voi conotatii asemanatoare terapiilor complementare de genul aromoterapie, cromoterapie, meloterapie, reflexoterapie, chiar si bioenergie, etc., insa, dorim sa va precizam faptul ca ea apartine do..(mai mult)
Dureri de spate - cauze, simptome, tratament
Dureri de spate - cauze, simptome, tratament
Durerile de spate apar in viata a cel putin 80% dintre tineri si adulti, cauzand durere si neplaceri continue. Indiferent de varsta pe care o ai, durerea din zona lombara este resimtita la fel de intens. ..(mai mult)
MASAJUL TERAPEUTIC
MASAJUL TERAPEUTIC
Prin masaj se inţelege un grup de exerciţii mecanice de tip manual sau tehnic prin care, luându-se contact cu tegumentul, se efectuează diferite manevre, în scop igienic, profilactic sau terapeutic şi recuperator. Ac..(mai mult)
Terapie intensiva prin programul Pediasuit
Terapie intensiva prin programul Pediasuit
Pediasuit, cunoscut si sub denumirile de Polish Suit, Therapy Suit, Penguin Suit, Adeli Suit, este o modificare a unui costum spatial, “Penguin”, folosit de cosmonautii rusi pentru a contrabalansa efectele imponderabilitatii asupra cor..(mai mult)
Obezitatea la copii
Obezitatea la copii
       Una dintre cele mai mari probleme cu care se confrunta parintii lumii moderne este luarea excesiva in greutate a prichindeilor. Copiii care au inca din primii ani de viata cateva kilograme in plus, sunt predispusi sa se ..(mai mult)
Rolul kinetoterapiei in recuperarea copilului cu Sindrom Down
Rolul kinetoterapiei in recuperarea copilului cu Sindrom Down
Sindromul Down (trisomie 21) reprezintă o afectiune cromozomială (o afectiune din nastere, care este prezentă la copil încă din momentul conce..(mai mult)

Newsletter


Fii social!

Lasa un mesaj

Nume:
Email:
Mesajul:
Cod de verificare:
Mesaje: (1) - Pagina 1 din 1
maricica ghiculescu:
2013-03-03 21:01:49
buna seara, am adoptat un baietel de 2 ani si 4 luni cu torticolis pe partea stanga. baitelul isi tine capul aplecat spre stanga si se observa o usoara asimetrie faciala pe partea stanga. se mai poate face ceva?! daca da, puteti sa imi detaliati... Multumesc anticipat! Maricica Ghiculescu

--Pagina 1 din 1--