Torticolisul congenital

Torticolisul congenital
torticolis

       Torticolisul congenital apare la nastere, fiind cauzat de o dezvoltare anormala a muschiului responsabil de extensia gatului: sternocleidomastoidian. Torticolisul se poate produce si din cauza unor pozitii intrauterine vicioase sau de presiunile exercitate de cordonul ombilical asupra gatului.

       Este important ca parintii, imediat ce au observat prezenta torticolisului, sa consulte un medic, deoarece si alte afectiuni pot determina aceasta pozitie viciioasa. Dupa ce medicul specialist a pus diagnosticul trebuie inceput tratamentul kinetoterapeutic.

       Tratamentul torticolisului congenital este necesar pentru a preveni cresterea asimetrica a copilului si pentru a corecta mobilitatea limitata a gatului si capului. Kinetoterapeutul va efectua intai manevre de decontracturare la nivelul gatului, apoi exercitii pasive specifice pentru corectarea deficientei.

        Scopul kinetoterapiei in caz de torticolis congenital:

- tonifierea simetrica, in conditiile de scurtare a musculaturii posterioare a gatului si in conditii de alungire a grupelor musculare anterioare;

- corectarea atitudinilor deficiente secundare aparute la nivelul coloanei vertebrale, umerilor si toracelui;

- stingerea reflexului gresit de atitudine a capului si gatului , precum si formarea unui nou reflex neuromuscular corect stabil.

       Kinetoterapia trebuie inceputa precoce, inca din primele saptamani ale sugarului, de cel putin 3 ori pe saptamana, pana la stingerea reflexului gresit de atitudine a capului si gatului.

Un articol scris de Echipa CMR Darin, din categoria kinetoterapie.
Acest articol a fost vizualizat de 9858 ori.
Daca acest articol va fost folositor, va invitam sa printati acest articol.
Asteptam parerile dvs. in rubrica de comentarii

Din aceeasi categorie:

Luxatia congenitala de sold
Luxatia congenitala de sold
              Este o malformatie grava a membrelor inferioare, relativ frecvent intalnita (fiind cea mai frecventa malformatie congenitala a scheletului), ce lasa s..(mai mult)
Rolul kinetoterapiei in recuperarea copilului cu Sindrom Down
Rolul kinetoterapiei in recuperarea copilului cu Sindrom Down
Sindromul Down (trisomie 21) reprezintă o afectiune cromozomială (o afectiune din nastere, care este prezentă la copil încă din momentul conce..(mai mult)
Dureri de spate - cauze, simptome, tratament
Dureri de spate - cauze, simptome, tratament
Durerile de spate apar in viata a cel putin 80% dintre tineri si adulti, cauzand durere si neplaceri continue. Indiferent de varsta pe care o ai, durerea din zona lombara este resimtita la fel de intens. ..(mai mult)
Deficientele soldului la copii si adulti
Deficientele soldului la copii si adulti
Articulatiile coxofemurale sau soldurile sunt segmente care fac legatura intre bazin si membrele inferioare. Relieful soldurilor este mai accentuat la fete, din cauza dimensiunilor mai mari ale bazinului si a depunerilor adipoase de la ace..(mai mult)
Terapie intensiva prin programul Pediasuit
Terapie intensiva prin programul Pediasuit
Pediasuit, cunoscut si sub denumirile de Polish Suit, Therapy Suit, Penguin Suit, Adeli Suit, este o modificare a unui costum spatial, “Penguin”, folosit de cosmonautii rusi pentru a contrabalansa efectele imponderabilitatii asupra cor..(mai mult)
Kinetoterapia si hernia de disc
Kinetoterapia si hernia de disc
Hernia de disc se caracterizeaza prin deplasarea unei portiuni din discul intervertebral, care poate fi protruzie de disc, cand inelul fibros al discului patrunde posterior in canalul rahidian, sau hernie de disc adevarata cand pe langa inelul fib..(mai mult)

Newsletter


Fii social!

Lasa un mesaj

Nume:
Email:
Mesajul:
Cod de verificare:
Mesaje: (1) - Pagina 1 din 1
maricica ghiculescu:
2013-03-03 21:01:49
buna seara, am adoptat un baietel de 2 ani si 4 luni cu torticolis pe partea stanga. baitelul isi tine capul aplecat spre stanga si se observa o usoara asimetrie faciala pe partea stanga. se mai poate face ceva?! daca da, puteti sa imi detaliati... Multumesc anticipat! Maricica Ghiculescu

--Pagina 1 din 1--