Dezvoltarea cognitiva la copilul cu Sindrom Down (Trizomia 21)

Dezvoltarea cognitiva la copilul cu Sindrom Down (Trizomia 21)
Dezvoltarea cognitiva la copilul cu Sindrom Down

Exista numeroase dezbateri asupra felului în care se dezvolta copilul trizomic. Unii considera ca exista o dezvoltare normala, dar mai înceata, in timp ce altii sustin ca dezvoltarea în cazul persoanelor trizomice difera semnificativ de cea normala. Primii sustin, spre exemplu, ca secventele dezvoltarii senzorio-motorii sunt similare secventelor intalnite la copilul obisnuit insa copilul trizomic are dificultati in trecerea de la un stadiu la altul. Cea de a doua categorie de cercetatori vorbeste de un “stil de invatare contraproductiv”. S-au efectuat cercetari asupra invatarii operante si a dezvoltarii conceptelor si s-au conturat anumite trasaturi ce par a caracteriza dezvoltarea cognitive a copilului trizomic si stilului sau de invatare “contraproductiv”: folosirea strategiilor de evitare cand se afla in fata unor provocari cognitive; reducerea nivelului de angajare in sarcinile pe care le-au realizat anterior; dificultatea integrarii informatiei intr-un tot unitar; folosirea mai putin eficienta a strategiilor existente de rezolvare a problemelor.

            Pentru copiii trizomici este foarte dificil ca informatia sa fie transferata de la o situatie la alta. Ei au dificultati in aplicarea vechilor cunostinte sau deprinderi la noi situatii sau in orice aranjament nou. Aceste dificultati vin de obicei din greutatea de a recunoaste asemanari intre probleme si situatii. De exemplu, unii elevi care au invatat sa adune numerele la scoala,nu vor fi capabili sa calculeze o simpla adunare cand merg la cumparaturi. Acestia nu vor folosi experienta anterioara in dezvoltarea problemelor viitoare.

            Este unanim recunoscut ca trizomia 21 este insotita de un anumit grad de deficienta mintala; unii autori sustin ca aceasta este profunda, altii sustin ca este o deficienta mintala usoara sau, mai rar, intelect de limita, iar cei mai multi o situeaza la nivelul deficientei mintale moderate.

Nu toti copiii trizomici au dificultati de invatare semnificativa de-a lungul copilariei. Unii se pot descurca destul de bine in scoala si reusesc sa aiba o viata partial independenta cand ajung la maturitate, asimileaza deprinderi care,nu demult, erau considerate ca fiind imposibil de dobandit de persoanele trizomice.

Marea varietate a performantelor intalnite la copiii trizomici de toate varstele demonstreaza ca trizomia 21 nu este singura cauza a deficientei mentale severe si profunde. Exista un accord cu privire la faptul ca dezvoltarea lor cognitiva nu este “fixata” la nastere. In mod evident intervin alti factori care joaca un rol important in impiedicarea sau facilitarea progresului individual, cum ar fi:

-          mostenirea genetica;

-          mediul familial in care copilul traieste si invata;

-          accesul la serviciile de interventie precoce;

-          atentia acordata problemelor de sanatate;

-          prezenta serviciilor de sprijin familial;

-          accesul la o gradinita sau scoala potrivita lui.

De-a lungul vietii, procesul dezvoltarii reflecta o interactiune complexa intre mostenirea genetica si mediu.Cercetatorii se contrazic in ceea ce priveste corelatia intre gradul dificultatilor de invatare al copilului si al parintilor.

            Unii cercetatori coreleaza coeficientul de inteligenta al copiilor trizomici cu cel al parintilor lor. Adica, cu cat parintii au un coeficient de inteligenta mai ridicat, sansa de a avea un copil trizomic cu un grad de deficienta mai redus, este mai mare. Altii, dimpotriva, sustin ca nu exista o corelatie semnificativa.

            In general nivelul intelectual variaza in limite destul de largi: de la nivelul sever al idiotiei (QI=20) pana la nivelul debilitatii mintale (QI=70). Persoanele cu un Qi mai mare de 70 sunt rare.

            Alte studii arata ca dezvoltarea cognitiva inregistreaza un declin pe masura ce copilul creste, adica scorurile obtinute la testele de inteligenta scad pe masura ce copilul creste. Aceasta nu inseamna ca abilitatile pe care ei le detin la un moment dat, pe care le-au dobandit, scad cu varsta. De fapt, scorurile pe care ei le obtin la teste dovedesc o imbunatatire de la un an la an. Ei fac progrese continuu, invata din ce in ce mai multe lucruri si dobandesc noi deprinderi cu fiecare an ce trece. Dar, copiii trizomici inregistreaza progrese mult mai lent decat copiii normali. Aceasta explica de ce rezultatele obtinute la testele de inteligenta, in ciuda progreselor pe care totusi le obtin, devin tot mai mici cu fiecare an si diferentele intre ei si copiii asa numiti “obisnuiti” se adancesc. Aceasta incetinire in dezvoltare reflecta de cele mai multe ori efectele cumulate ale unei invatari sarac motivate si a nereusitelor repetate in valorificarea noilor deprinderi cognitive.

            Multe studii sunt de acord cu faptul ca principalele dificultati sunt generate de caracterul inconstant al stilului de invatare si specificul prelucrarii informatiei. Un copil trizomic are nevoie de mai mult timp pentru a prelucra informatia decat un copil obisnuit. In comparatie cu un copil obisnuit, un copil trizomic priveste obiectele mai mult timp pentru a le recunoaste. Aceste trasaturi au mari implicatii in interactiunea adult-copil, deoarece are nevoie de mai mult timp pentru a raspunde. O alta trasatura este aceea ca au nevoie de mai mult timp pentru a invata si solicita existenta unor programe de sprijin pentru realizarea acestui proces.

           

     

 

 

 

 

Un articol scris de Echipa CMR Darin, din categoria psihoterapie.
Acest articol a fost vizualizat de 15804 ori.
Daca acest articol va fost folositor, va invitam sa printati acest articol.
Asteptam parerile dvs. in rubrica de comentarii

Din aceeasi categorie:

In ajutorul lui Mos Craciun
In ajutorul lui Mos Craciun
"In ajutorul lui Mos Craciun!" - Atelier de creatie de Sarbatori - pentru copii si parinti - Vrei să oferi un cadou inedit celor dragi? ..(mai mult)
Dezvoltarea limbajului la copii
Dezvoltarea limbajului la copii
Limbajul este o activitate deosebit de complexa, iar deprinderea sa este dificila si de lunga durata. De la un copil la altul se observa deosebiri importante in ceea ce priveste varsta de debut a limbajului, claritatea cuvintelor si bogatia vocabu..(mai mult)
TULBURARILE DE LIMBAJ CARE NECESITA LOGOPEDIE
TULBURARILE DE LIMBAJ CARE NECESITA LOGOPEDIE
Copilul, pentru a fi acceptat si integrat in societate, are de parcurs un drum lung si uneori foarte dificil. Reusita lui este influentata de o multitudine de factori printre care, cei mai importanti ..(mai mult)
Problemele emotionale cauze
Problemele emotionale cauze
Problemele emotionale pot avea cauze multiple: Probleme cu grupul de suport primar - de ex., moartea unui membru al familiei; probleme de sănătate in familie; destrămarea familiei prin separare, divorţ sau instr..(mai mult)
Scara de dezvoltare psihomotrica PORTAGE
Scara de dezvoltare psihomotrica PORTAGE
I.SOCIALIZARE Varsta 0-1 ani Urmareste cu privirea persoana care se misca in campul lui visual. Zambeste ca raspuns la atentia acordata de adult. Vocalizea..(mai mult)
Muzica stimuleaza dezvoltarea creierului
Muzica stimuleaza dezvoltarea creierului
       Muzica este o parte din viata noastra.Fie ca ne place, fie ca nu. Dar pentru copil, ea are un rol foarte important. De aceea, trebuie s..(mai mult)

Newsletter


Fii social!

Lasa un mesaj

Nume:
Email:
Mesajul:
Cod de verificare:
Mesaje: (0) - Pagina 0 din 0