Ce este dislexia

Ce este dislexia
Despre dislexie, tulburarea cititului

Elementul esenţial al dislexiei îl constituie faptul că performanţa în citit, adică, acurateţea, viteza sau intelegerea celor citite, măsurate prin teste standardizate administrate individual, coboară substanţial sub ceea ce este de asteptat de la un copil de varsta respectiva.

Perturbarea cititului interferează semnificativ cu performanţa şcolară sau cu activităţile vieţii cotidiene care necesită aptitudini de citire.

 

Simptomele dislexiei

La copiii cu tulburarea cititului (care a fost denumită „dislexie"), lectura orală se caracterizează prin distorsiuni, substituiri sau omisiuni, iar atât cititul cu voce tare, cât şi cititul în gând sunt caracterizate prin lentoare si erori în intelegere.

Prevalenta dislexiei

Aproximativ 60% până la 80% dintre copiii diagnosticaţi cu dislexie sunt baieti.

Prevalenta dislexiei este dificil de stabilit, deoarece multe studii s-au concentrat asupra prevalentei tulburărilor de învăţare, fără a face o separare corespunzătoare în dislexie, discalculie şi disgrafie. Dislexia, singură sau în combinaţie cu discalculia sau disgrafia, reprezintă aproximativ patru din fiecare cinci cazuri de tulburare de învăţare. Prevalenta dislexiei în Statele Unite este estimată la 4% la copiii de varsta şcolară.

Evoluţia dislexiei

Deşi simptome ale dificultăţii cititului (de ex., incapacitatea de a distinge literele comune unele de altele, sau de a asocia fonemele comune cu simbolurile literale) pot surveni încă din primul an de grădiniţă, dislexia este rar diagnosticată înainte de terminarea grădiniţei sau de începutul clasei întâia, deoarece instruirea formală pentru citit nu începe de regulă până în acest moment în cele mai multe şcoli. In special când dislexia este asociată cu un Ql înalt, copilul poate funcţiona la, sau aproape la nivelul clasei, în primele clase, dislexia nedevenind pe deplin evidentă până în clasa a patra sau chiar mai târziu. Cu identificare şi intervenţie precoce, prognosticul este bun într-un procent semnificativ de cazuri. Dislexia poate persista în viaţa adultă.

Un articol scris de Echipa CMR Darin, din categoria psihoterapie.
Acest articol a fost vizualizat de 9025 ori.
Daca acest articol va fost folositor, va invitam sa printati acest articol.
Asteptam parerile dvs. in rubrica de comentarii

Din aceeasi categorie:

Scara de dezvoltare psihomotrica PORTAGE
Scara de dezvoltare psihomotrica PORTAGE
I.SOCIALIZARE Varsta 0-1 ani Urmareste cu privirea persoana care se misca in campul lui visual. Zambeste ca raspuns la atentia acordata de adult. Vocalizea..(mai mult)
CAUZELE SURDITATII
CAUZELE SURDITATII
Surditatile sunt de mai multe feluri si pot fi clasificate  dupa mai multe criterii, astfel:  - surditati ereditare si dobandite; - surditati clasificate dupa momentul aparitiei; - prenatale; - perinatale ..(mai mult)
Muzica stimuleaza dezvoltarea creierului
Muzica stimuleaza dezvoltarea creierului
       Muzica este o parte din viata noastra.Fie ca ne place, fie ca nu. Dar pentru copil, ea are un rol foarte important. De aceea, trebuie s..(mai mult)
Problemele emotionale cauze
Problemele emotionale cauze
Problemele emotionale pot avea cauze multiple: Probleme cu grupul de suport primar - de ex., moartea unui membru al familiei; probleme de sănătate in familie; destrămarea familiei prin separare, divorţ sau instr..(mai mult)
Dezvoltarea sanatoasa a copilului
Dezvoltarea sanatoasa a copilului
Pentru fiecare copil, un proces sanatos de crestere include si timpul incercarilor prin care trebuie sa treaca. Invatand sa accepte si sa inteleaga limitele impuse de parinti si de lume, copiii invata deprinderi esentiale de viata ca : ier..(mai mult)
TULBURARILE DE LIMBAJ CARE NECESITA LOGOPEDIE
TULBURARILE DE LIMBAJ CARE NECESITA LOGOPEDIE
Copilul, pentru a fi acceptat si integrat in societate, are de parcurs un drum lung si uneori foarte dificil. Reusita lui este influentata de o multitudine de factori printre care, cei mai importanti ..(mai mult)

Newsletter


Fii social!

Lasa un mesaj

Nume:
Email:
Mesajul:
Cod de verificare:
Mesaje: (0) - Pagina 0 din 0