Jocurile si importanta lor in dezvoltarea copiilor

Jocurile si importanta lor in dezvoltarea copiilor
JOCURILE SI IMPORTANTA LOR IN DEZVOLTAREA COPIILOR

“ Jocul este singura atmosfera in care fiinta psihologica poate sa respire si in consecinta sa actioneze. A ne intreba de ce se joaca copilul, inseamna a ne intreba de ce este copil. Nu ne putem imagina copilaria fara rasetele si jocurile sale.” ( Eduard Claparede)

Jocul este un mijloc foarte important de dezvoltare fizica si psihica a copilului, devenind pe parcurs o forma de activitate tot mai complexa. La copii si, in special la cei foarte mici, rolul jocului este esential in detrimentul altor activitati , iar orice impunere din exterior in sensul suspendarii jocului genereaza rezistenta si neplacere. Copiii se implica afectiv in joc, astfel ca, reusitele sunt mereu insotite de manifestari de bucurie, in timp ce esecurile pot produce suferinte veritabile.

Prin joc copiii isi satisfac dorinta fireasca de manifestare si independenta. Jocul nu constituie pentru copil o simpla distractie. Jucandu-se, cunoaste si descopera lumea si viata    intr-o forma accesibila si atractiva pentru el. Pe masura ce inainteaza in varsta si se dezvolta, continutul jocurilor se extinde cuprinzand si relatiile sociale dintre oameni.

Inca de timpuriu copilul simte nevoia unei comunicari active cu cei din jur, in special cu parintii care sunt, sau ar trebui sa fie persoanele cele mai apropiate de copil. Incepand cu varste foarte mici, copilul imita in jocurile sale viata si activitatile adultilor din jurul sau.

Dezvoltarea intelectuala este puternic influentata de joc, in sensul dobandirii de noi cunostinte si diversificarii actiunilor mintale. Jocul favorizeaza dezvoltarea atitudinilor imaginative, a capacitatilor de creare a unor sisteme de imagini generalizate despre obiecte si fenomene, posibilitatea de a opera mintal cu reprezentari dupa modelul actiunilor concrete cu obiectele in timpul jocului.

Jocul este prilejul realizarii educatiei estetice a prescolarului, care se initiaza in tainele frumosului si invata sa-l creeze. Interventia adultului in jocurile copilului determina transformarea jocurilor simple in jocuri mai bogate, mai complete, cu informatii complexe si elemente simbolice numeroase. Importanta este transformarea jocului in munca fara a altera placerea distractiei, insa pregatindu-l pe copil pentru invatatura .

Jocul satisface in cel mai inalt grad nevoia de activitate a copilului fiind printre cele mai importante forme de activitate din perioada prescolara. A interzice copilului sa se joace este echivalent cu a-i bloca dezvoltarea fizica si psihica.

“Nu trebuie sa privim jocul ce pe ceva neserios, ci ca pe o activitate care are o adanca semnificatie. Jocurile copiilor sunt mugurii intregii vieti a omului, caci acestea dezvoltandu-se, prin ele dezvaluie si insusirile cele mai ascunse ale finite sale. Intreaga viata a omului isi are izvorul in aceasta epoca a existentei si daca aceasta viata este senina sau trista, linistita sau zbuciumata, rodnica sau zadarnica, asta depinde de ingrijirile mai mult sau mai putin intelepte, date la inceputul vietii.”(Ursula Schiopu, 1970)

Jocul este o activitate care indeplineste mai multe functii:

  • Functia formativ- educativa. Este o functie cu caracter predominant de cunoastere asimilare practica si mentala atat a insusirilor lumii inconjuratoare cat si a experientei de viata, in care sunt antrenate si exersate toate procesele psihice.
  • Functia de echilibru si tonifiere. Este o functie de exersare a psihomotricitatii in vederea formarii unor deprinderi .
  • Functia psihoterapeutica. Este o functie care  evidentiaza importanta psihologica a jocurilor si jucariilor pentru copii.

Jocul duce la dezvoltarea capacitatilor psihomotorii, la formarea relatiilor psihosociale si asimilarea valorilor sociale , fapt care ii usureaza copilului integrarea in societate.

            Activitatea de joc prezinta mai multe forme care se modifica odata cu dezvoltarea vietii psihice a copilului.

In primul an de viata exista trei forme principale de joc: jocuri de miscare- copilul se joaca cu mainile si cu picioarele; jocuri de manipulare a obiectelor- copilul se acomodeaza cu obiectele, cu asezarea lor in spatiu si apoi incepe sa intinda mainile dupa ele; jocuri de vocalizare- copilul incepe sa gungureasca, descopera treptat ca lumea sonora este interesanta si ca el o poate influenta, apare premisa dialogului verbal intre parinte si copil. Spre sfarsitul primului an apar primele simboluri in joc.

In perioada 1-3 ani  jocul de manipulare este inca foarte activ, insa jocul simbolic  are rolul cel mai important. Apare tendinta de finalizare in joc, ceea ce inseamna fixarea unui obiectiv, alegerea unor mijloace si atingerea obiectivului. Jocul cu adultul devine interesant in aceasta perioada de varsta, deoarece este de tip interactiv. O jucarie banala nu reactioneaza pe cand adultul structureaza situatia ludica, ii da o anumita coerenta, vine cu ceva nou.

La 3-7 ani jocul cunoaste cea mai mare dezvoltare dar nu si cea mai mare complexitate. Este considerate “perioada de aur” in care jocul este predominant si orice tentativa de invatare trebuie sa se faca sub forma ludica pentru a avea succes. Jocul simbolic se preschimba in jocul cu subiect, iar subiectele alese sunt atat din experienta reala a copilului cat si din imaginatia lui. Se remarca capacitatea copilului de a imita evenimente, conduite, interactiuni umane observate cotidian. Treptat, odata cu formularea scopului jocului incepe sa se elaboreze si planul de joc.

            Cu cat copiii evolueaza in plan fizic si psihic, ponderea elementului de joc scade. Procesul de dezvoltare psihomotrica  se realizeaza printr-o forma intermediara-jocul didactic- care face trecerea de la joc la lectii.

            Jocul didactic este o valoroasa metoda de instruire si educare , poate fi utilizat ca procedeu insotind alte metode educative si poate constitui si o forma de organizare a activitatii si vietii cotidiene a copiilor.

Jocul trebuie privit ca o activitate ce formeaza si modeleaza inteligenta. El prilejuieste o refacere energetica, o relaxare, o odihna activa evidenta. Jocul poate constitui o modalitate importanta de identificare a capacitatilor psihologice, intelectuale, a trasaturilor de personalitate precum si a capacitatilor copilului de socializare si relationare cu cei de varsta lui si cu adultii.

LASATI COPIII SA SE JOACE SI CHIAR JUCATI-VA CU EI PENTRU A AVEA SATISFACTIA  CRESTERII UNUI COPIL CU O DEZVOLTARE FIZICA SI PSIHICA ARMONIOASA.

 

 

Un articol scris de Echipa CMR Darin, din categoria psihoterapie.
Acest articol a fost vizualizat de 65065 ori.
Daca acest articol va fost folositor, va invitam sa printati acest articol.
Asteptam parerile dvs. in rubrica de comentarii

Din aceeasi categorie:

Dezvoltarea cognitiva la copilul cu Sindrom Down (Trizomia 21)
Dezvoltarea cognitiva la copilul cu Sindrom Down (Trizomia 21)
Exista numeroase dezbateri asupra felului în care se dezvolta copilul trizomic. Unii considera ca exista o dezvoltare normala, dar mai înceata, in timp ce altii sustin ca dezvoltarea în cazul persoanelor trizomice difera semnificati..(mai mult)
TULBURARILE DE LIMBAJ CARE NECESITA LOGOPEDIE
TULBURARILE DE LIMBAJ CARE NECESITA LOGOPEDIE
Copilul, pentru a fi acceptat si integrat in societate, are de parcurs un drum lung si uneori foarte dificil. Reusita lui este influentata de o multitudine de factori printre care, cei mai importanti ..(mai mult)
Muzica stimuleaza dezvoltarea creierului
Muzica stimuleaza dezvoltarea creierului
       Muzica este o parte din viata noastra.Fie ca ne place, fie ca nu. Dar pentru copil, ea are un rol foarte important. De aceea, trebuie s..(mai mult)
LEGILE COPILULUI
LEGILE COPILULUI
-          Nu ma rasfata. Stiu foarte bine ca nu mi se cuvine tot ceea ce cer. Dar te incerc totusi! -          Nu-ti fie teama sa fii ferm cu mine. ..(mai mult)
Scara de dezvoltare psihomotrica PORTAGE
Scara de dezvoltare psihomotrica PORTAGE
I.SOCIALIZARE Varsta 0-1 ani Urmareste cu privirea persoana care se misca in campul lui visual. Zambeste ca raspuns la atentia acordata de adult. Vocalizea..(mai mult)
Beneficiile camerei de stimulare multisenzoriala
Beneficiile camerei de stimulare multisenzoriala
Asociatia Pedia Pentru Sprijinirea Copiilor cu Deficiente Neuropsihomotorii, in parteneriat cu Centrul Medical de Recuperare Darin si cu sprijinul Fundatiei Orange, inaugureaza o camera multisenzo..(mai mult)

Newsletter


Fii social!

Lasa un mesaj

Nume:
Email:
Mesajul:
Cod de verificare:
Mesaje: (10) - Pagina 1 din 2
Buy Essay Online :
2018-03-17 08:34:56
research paper a research paper research paper company research paper
RobertKib:
2017-12-08 22:23:38
Doctor Who is now considered a British Institute and has come a long way since it first aired on November 23rd 1963. The very first show saw the Doctor travel 100,00 years into the past to help some dim cavemen discover light. After 26 seasons and seven Doctors later the series came off our screens in 1989 much to the disappointment of the huge devoted fanbase. In 1996 an attempt was made to revive Doctor Who but it wasnt until June 2005 when it came back with a vengeance with Christopher Eccleston as the ninth Doctor that put the series back on the map as it were. It then went on for 5 years with David Tenant portraying the Doctor until 2010 when Matt Smith took over the role. Today it is still a great family show and has attracted many new fans. https://www.cialissansordonnancefr24.com/cialis-duree/
Caseykefly:
2017-10-11 17:35:11
Some people, especially those running on busy daily schedules tend to use the pills to help maintain weight since they can not afford to follow all the diet programs. This is not advised. It is recommended that one seek advice from a professional in this field before using the pills. This can save one from many dangers associated with the misuse. The diet pills should always be taken whole. Some people tend to divide the pills to serve a longer period of time. This is not advised and can lead to ineffectiveness. If it is required that one takes a complete tablet, it means that a certain amount of the ingredients are required to achieve the desired goal. It is also recommended that one does not crush the pill and dissolve it in beverages. Chemicals found in beverages have the potential of neutralizing the desired nutrients in the pill thereby leading to ineffectiveness. The best way to take the tablets is swallowing them whole with a glass of water. The diet pills speed up the metabolic processes. This is the key factor that leads to the burning of all the fats in the body. This means that one passes out lots of urine, which subsequently leads to dehydration. It is imperative that the user take lots of water round the clock. This will help curb dehydration, which can lead to health problems. In addition to that, water offers the required medium for the function of the nutrients and elimination of the fats. When buying the review of diet pills, it is imperative that one gets the most recommended dose. People tend to compromise the quality and effectiveness of the tablets due to the variation in cost. The low priced pills depict poor quality, which means their effectiveness is not reliable. Some have also been found to cause health problems. The dose should also be taken as recommended. Over dose will not speed up the process but rather lead to complication. This will increase risk of side effects. If the taking of the pill is forgotten, do not take more to compensate for the lost time. The diet plan enclosed with the diet pills has also to be followed. According to the requirements, the termination of the diet must be done even with no results. This means your body is irresponsive.
Andreea:
2017-02-12 17:06:27
foarte fain mersi mult mati ajutat foarte tare
Anthonynub:
2017-02-11 06:14:26
Do you feel like you have tried everything possible in order to lose weight? You are not alone--many people have the same problem. The following article is designed to give you tips that you may not have even known existed. By following these tips, you will reach your weight loss goal in no time.
Grempels:
2016-10-23 17:53:14
Buna, uite un alt articol despre jocul la copii si adulti :) http://www.desprepsihologie.ro/2016/10/21/jocul/
Grempels:
2016-10-22 21:04:40
Foarte interesant articolul, la fel de bun este si acesta: http://www.desprepsihologie.ro/2016/10/21/jocul/
Ligia:
2016-06-01 11:47:41
Foarte interesant, dupa parerea mea jucăriile constituie un rol important în creşterea şi dezvoltarea armonioasă a celor mici, le stimulează creativitatea si imaginatia. Fetita mea in varsta de 4 ani este pasionata de jucariile Playmobil, sunt extraordinare deoarece redau scene din viata reala. Cu aceste jucarii deprinde rapid abilităţi sociale, cognitive şi cu ajutorul cărora vă înţelege responsabilităţile unui adult. Are o intreaga colectie, si le-am gasit la cel mai mic pret pe bebeardealul.ro unde am primit si reducere. Va recomand: https://bebe.farmaciaardealul.ro/playmobil-casa-de-papusi-mobila?___SID=U

--Pagina 1 din 2--
Urmatoarea Ultima pagina