Muzica stimuleaza dezvoltarea creierului

Muzica stimuleaza dezvoltarea creierului
Rolul muzicii clasice

       Muzica este o parte din viata noastra.Fie ca ne place, fie ca nu. Dar pentru copil, ea are un rol foarte important. De aceea, trebuie sa fim atenti cu ce muzica obisnuim copilul.

       Sunt multi ani de cand cercetatorii demonstreaza rolul fundamental al muzicii asupra dezvoltarii creierului uman (si nu numai). Varsta copilariei, inca de la nastere sau din viata intrauterina, este momentul critic pentru dezvoltarea cognitiva a copilului, cand muzica poate interveni in mod pozitiv in aceasta. Pentru ca muzica stimuleaza dezvoltarea creierului si invatarea academica. Muzica este un excelent potentator in dezvoltarea sistemului nervos in fiecare stadiu de dezvoltare neurologica. Cu cat copilul este mai expus muzicii de calitate, cu atat mai bine. De exemplu, cunoscutul efect Mozart, studiat cu precadere la copii, de la varsta neonatala si pana la inceperea scolii, se manifesta si asupra altor performante din sfera psihomotorie, realizand o accelerare a acestei dezvoltari a copilului, concomitent cu cresterea capacitatii lui de comunicare.

       In perioada antenatala este foarte bine ca viitoarea mamica sa asculte muzica clasica - Mozart, Vivaldi, Brahms, Bach, Beethoven etc, al carei efect poate fi, in functie de bucata muzicala, de activare sau de relaxare asupra mamicii si de stimulare a dezvoltarii psihomotorii pentru copilul nenascut.

       Inca de la nastere este bine copilul sa fie expus aceleiasi muzici, in special acelor bucati muzicale ale marilor compozitori, selectate de specialisti ca fiind pentru copii.

       Dupa varsta de 1 an, este foarte bine sa i se cumpere si propriile cd-uri cu muzica din folclorul copiilor, cu melodii scurte, versuri simple si repetitive, cuvinte clar pronuntate din vocabularul cunoscut (cuvinte comune, de zi cu zi), pe care, incet-incet, si copilul le poate repeta.

       Dupa varsta de 2 ani, sunt bine-venite bucatile muzicale mai complexe, cu melodii mai grele, cuvinte noi, pe care copilul nu le foloseste zi de zi, melodiile din folclorul copiilor cantate in alta limba.

     Incurajarea copilului de a canta din voce sau la un instrument muzical trebuie sa inceapa din proaspata pruncie..  Totul trebuie sa inceapa ca o joaca. Pe muzica pot fi invatate foarte multe din abilitatile, notiunile, conceptele necesare fiecarei grupe de varsta, prin prezentare interactiva (auz, vaz, miscare, reproducere). Pe masura ce copilul face muzica, asculta muzica, se misca pe ritmurile muzicii, el trece cu ajutorul acesteia printr-o multime de experiente, isi dezvolta aptitudini creative, capacitatea de concentrare a atentiei si atentia distributiva, coordonarea ritmica si motorie, abilitatile de socializare, capacitatea de memorizare si actualizare a informatiilor memorate.

       La 2 ani, copiii au nevoie de muzica clasica in egala masura cum au nevoie de acele cantecele educationale in versurile carora sunt incorporate numaratoarea, literele alfabetului, culorile, partile corpului lateralitatea (stanga-dreapta) etc. copiii au nevoie sa se exprime prin muzica, asa ca nu trebuie intoxicati cu ce ne place noua ca parinti sa ascultam.

Un articol scris de Echipa CMR Darin, din categoria psihoterapie.
Acest articol a fost vizualizat de 14156 ori.
Daca acest articol va fost folositor, va invitam sa printati acest articol.
Asteptam parerile dvs. in rubrica de comentarii

Din aceeasi categorie:

Atelier de Halloween
Atelier de Halloween
 "Sa dam in mintea copiilor!" - Atelier de creatie Halloween - pentru copii si parinti -..(mai mult)
Dezvoltarea cognitiva la copilul cu Sindrom Down (Trizomia 21)
Dezvoltarea cognitiva la copilul cu Sindrom Down (Trizomia 21)
Exista numeroase dezbateri asupra felului în care se dezvolta copilul trizomic. Unii considera ca exista o dezvoltare normala, dar mai înceata, in timp ce altii sustin ca dezvoltarea în cazul persoanelor trizomice difera semnificati..(mai mult)
TULBURARILE DE LIMBAJ CARE NECESITA LOGOPEDIE
TULBURARILE DE LIMBAJ CARE NECESITA LOGOPEDIE
Copilul, pentru a fi acceptat si integrat in societate, are de parcurs un drum lung si uneori foarte dificil. Reusita lui este influentata de o multitudine de factori printre care, cei mai importanti ..(mai mult)
Deficiente de auz
Deficiente de auz
Omul percepe sunete care au o frecventa cuprinsa intre 20 si 20000 Hz. Pentru receptarea si emiterea vorbirii sunt specifice sunetele cu o frecventa cuprinsa intre 500 si 8000 Hz.    Dupa gravitatea lor, deficiente..(mai mult)
Parinti - copii
Parinti - copii
- Daca nu inteleg nevoile copiilor lor, parintii nu-i pot ajuta in mod efectiv. - Multi dintre parintii care nu se implica in cresterea copiilor, nu-si dau seama de bucuriile pe care le pierd. - Problemele copiilor incep acasa si p..(mai mult)
Dezvoltarea sanatoasa a copilului
Dezvoltarea sanatoasa a copilului
Pentru fiecare copil, un proces sanatos de crestere include si timpul incercarilor prin care trebuie sa treaca. Invatand sa accepte si sa inteleaga limitele impuse de parinti si de lume, copiii invata deprinderi esentiale de viata ca : ier..(mai mult)

Newsletter


Fii social!

Lasa un mesaj

Nume:
Email:
Mesajul:
Cod de verificare:
Mesaje: (0) - Pagina 0 din 0